Zo’n mooie plek
verdient het beste

Zijdebalen maakt deel uit van de historische Bemuurde Weerd, die rond 1300 ontstond als voorstad van de ommuurde stad Utrecht. Nu verschijnt er aan de rand van de historische binnenstad een nieuwe stadswijk.

Het stedenbouwkundig plan garandeert een hoogwaardige invulling van de openbare ruimte. Zo wordt de kade van de Vecht (de Zeedijk) van nieuwe bestrating en een statige bomenrij voorzien. De woonstraten tussen de bouwblokken worden breed aangelegd, zodat er tussen de bebouwing veel ruimte ontstaat. In de Zijdebalenstaat – tussen woonblok 3 en woonblok 4 – wordt een nieuwe stadsgracht aangelegd. Een nieuw plein aan de westzijde van blok 2 vormt het hart van het plangebied. Op die manier ontstaat een perfecte balans tussen stedelijk wonen en een groene, ruim opgezette openbare ruimte, waardoor je blijft ‘ademen’. Daarnaast is elk woonblok voorzien van een groen ingerichte binnentuin. De binnentuinen van blok 2 en 4 worden voorzien van fraaie smeedijzeren toegangspoorten.

Ervaar onze virtuele tour!

Een unieke locatie midden in Utrecht

Zijdebalen, dat zijn naam dankt aan de voormalige buitenplaats met zijn prachtige tuin aan de Vecht, grenst aan de binnenstad van Utrecht, Staatsliedenbuurt, Pijlsweerd, de Tuinwijk en de Vogelenbuurt. Omdat de bouw vanaf de binnenstad zijde start, haakt de nieuwe wijk direct aan op de Bemuurde Weerd en de binnenstad en wonen de toekomstige bewoners van Zijdebalen vanaf de start stedelijk.

In Zijdebalen komen vier woonblokken met daartussen een hoogwaardig ingerichte openbare ruimte.

Fase IIb betreft woonblok 4 en tevens laatste woonblok van het plan. De verkoop van de 51 koopappartementen in fase IIb is gestart.

klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

De leukste en meest praktische plekken in de stad lekker dichtbij

Zijdebalen is van oudsher onlosmakelijk verbonden met het centrum van de Domstad. Een grote diversiteit aan winkels, gezellige cafés, bijzondere restaurants, interessante musea, fraaie grachten en werfkelders.

Het zijn voorzieningen die allemaal op loopafstand van Zijdebalen liggen. Via de Bemuurde Weerd en de Oude Gracht ben je in no-time in het kloppend hart van Utrecht. In het oude stadscentrum vind je alles wat je nodig hebt. Van supermarkt tot biologische winkel, van sportschool tot dokter en van basisscholen tot kinderopvang.

Kortom de allerleukste en meest praktische plekken in hartje Utrecht zijn dichterbij dan je in eerste instantie denkt. Ook dat maakt wonen in Zijdebalen bijzonder aantrekkelijk. Gewoon, alles in de buurt.

 

Midden in Utrecht dus alles dichtbij

Alle voorzieningen van de Domstad zijn op loop- of fietsafstand binnen een paar minuten bereikbaar. Via de Bemuurde Weerd en de Oude Gracht ben je in no-time in hartje Utrecht, waar je alles vindt wat je nodig hebt. Van supermarkt tot biologische winkel, van sportschool tot dokter en van basisscholen tot kinderopvang.

> Video
Auto naar de snelweg

> Video
Fiets naar het station

> Video
Fiets naar het centrum

> Video
Lopen voor de boodschappen

Een plek met geschiedenis

 • Ontstaan Bemuurde Weerd

  Zijdebalen maakt onderdeel uit van de historische Bemuurde Weerd (westzijde) en ontstond rond 1300 als voorstad van de ommuurde stad Utrecht, toen de Weerdsluis werd aangelegd om het waterpeil in Utrecht beter te kunnen regelen. Rond 1330 werden stadsmuren rondom de Bemuurde Weerd gebouwd. In het noorden – waar nu de Zijdebalenstraat ligt – liep de Noorderstroom langs de stadsmuur. Iets later werd ook de Westerstroom – tegenwoordig de Westerdijk – gegraven. Hierdoor ontstond tussen de Weerdsingel en de Vecht een nieuwe waterloop. De toegangspoort van de Bemuurde Weerd Westzijde lag in de huidige Zijdebalenstraat. De Bemuurde Weerd kent vanaf het begin veel bedrijvigheid, zoals de brandgevaarlijke industrie, ter bescherming van de houten huizen in de stad. In de 14e eeuw waren het vooral pottenbakkers. Later kwamen hier textiel verwerkende bedrijven voor in de plaats.

 • Kaart Bemuurde Weerd

  De Bemuurde Weerd als voorstad op een stadsplattegrond uit 1569 (oost ligt boven), laat in tegenstelling tot de andere stadsplattegronden uit die tijd geen volledige omgrachting van de voorstad zien. De Noorderstroom is wel ingetekend, de Westerstoom niet. De toegangspoort van de Bemuurde Weerd Westzijde lag in de huidige Zijdebalenstraat.

 • Buitenplaats Zijdebalen

  Zijdebalen was een befaamde Nederlandse zijdefabriek met bijbehorend landgoed. In 1681 werd het terrein net buiten de Bemuurde Weerd (ter hoogte van blok 4) in gebruik genomen door zijdehandelaar David van Mollem. De ruwe zijde werd uit Perzië, China of Bengalen via Amsterdam aangevoerd over de Vecht. De negen twijnmolens werden aangedreven door waterkracht, met behulp van een drijfriem aan een waterrad in de Westerstroom, die door het verval tussen de Stadsbuitengracht en de Vecht een sterke stroming had. Kort na de bouw van de Zijdefabriek liet Van Mollem pal ernaast een buitenplaats bouwen. Hoofdgebouw en woonhuis stonden evenwijdig aan de Vecht. Door de florerende handel kon zijn zoon David de buitenplaats uitbouwen met lanen en hagen, loofgangen, een doolhof, speelhuis, vijvers, vazen en beelden. De tuinen behoorden tot de rijkste die Nederland ooit heeft gekend. Nadat halverwege 18e eeuw een nieuw ontwikkelde en naastgelegen katoenfabriek ook van de waterkracht gebruik maakte, ging het uiteindelijk minder goed met de fabriek. In 1816 werd de fabriek gesloten. David van Mollem had in zijn testament laten vastleggen dat het lustoord gesloopt moest worden, kon het niet meer in handen van de familie blijven. Het terrein werd in gebruik genomen als tuindersgrond. Het enige wat nog aan buitenplaats Zijdebalen herinnert, is de vroege (witte) tuinmanswoning aan de Zijdebalenstraat 2. Dit is een gemeentelijk monument en wordt in de nieuwbouw geïntegreerd.

 • Houthandel Jongeneel

  Eind 18e eeuw begon Huybertus Jongeneel met de handel in hout. Samen met zijn zoon richtte hij de firma Jongeneel & Zoon op en vestigde zich in 1851 met de aankoop van een houtzaagmolen aan de Zeedijk. In deze periode wordt ook het Balengat gegraven, een binnenhaven langs de Westerstroom. Houthandel en zagerij Jongeneel waren ruim twee eeuwen op de Zeedijk gevestigd, totdat het hoofdkantoor in 2009 naar een nieuw pand in Utrecht verhuisde.

 • Bakkerij Korenschoof

  De Korenschoof, een brood- en meelfabriek werd begin 19e eeuw langs de Vecht aan de Kaatstraat geopend. De fabriek was gevestigd op het zuidelijk deel van het voormalige Elin terrein. In 1885 werd De Korenschoof ook een brood- en banketbakkerij. In de stad Utrecht had ze meerdere bakkerswinkels. De broodfabriek sloot in 1938, de meelfabriek in 1970. De fabriek werd in 1978 gesloopt.

 • Sloop van de vestingwerken / muren rondom Bemuurde Weerd

  In de 19e eeuw werden de stadsmuur rondom de Bemuurde Weerd en de vestingwerken binnen de singel als verdedigingswerk overbodig. De stadsmuur werd omstreeks 1850 afgebroken.

 • Dempen Westerstroom en Noorderstroom

  Westerstroom en Noorderstroom werden in 1949 gedempt en vervangen door een ondergronds spuiriool, dat zich nog steeds onder de Westerdijk en Zijdebalenstraat bevindt en waarmee water vanuit de Weerdsingel op de Vecht wordt gespuid. Het Balkengat werd al rond 1925 gedempt. Bij de nieuwbouw van Zijdebalen wordt de oude Noorderstroom met de aanleg van een nieuwe stadsgracht in de Zijdebalenstraat in ere hersteld.

 • Bakkerij Lubro

  Bakkerij Lubro in 1949 op de hoek van de Zijdebalenstraat en Hogenoord gebouwd, werd in 1990 gesloten. De laatste eigenaar was het Duitse bedrijf Kamps, dat zich in 2004 genoodzaakt zag de deuren te sluiten. De oude fabriekshal met zijn kenmerkende bogenconstructie is het enige dat aan de bakkerij herinnert, wordt in de nieuwbouw van blok 4 geïntegreerd.

 • Grote branden Jongeneel

  In 1957 en 1958 teisteren twee grote branden houthandel Jongeneel. Door de vuurzee werden grote delen van de open houten loodsen en de houtvoorraad in de as gelegd.

 • Tijdelijk gebruik

  In afwachting van de nieuwbouw Zijdebalen is het plangebied vanaf 2009 ingevuld met tijdelijke functies. Naast evenementenhal Zijdebalen Theater, was hier onder meer creatieve muzikale broedplaats Kytopia van muzikant Kyteman gevestigd.

 • Nieuwe woonwijk Zijdebalen

  In 2010 werd het nieuwe bestemmingsplan voor Zijdebalen vastgesteld. Hiermee haakt het plangebied – waar in de Middeleeuwen als onderdeel van de Bemuurde Weerd Westzijde de Utrechtse steen- en pottenbakkerijen stonden en later de buitenplaats Zijdebalen lag – opnieuw aan op de historische binnenstad. Het project dankt zijn naam aan de voormalige buitenplaats met zijn prachtige tuin aan de Vecht.

 • Zijdebalen gaat komen

  Met de overname door Hurks en Van Wijnen op 23 april 2014 krijgt de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk een impuls. Zijdebalen gaat er komen en hoe!

 • Start bouw

  In 2015 startte de bouw van fase I.

 • Het licht gaat aan

  In januari 2017 is het licht in Zijdebalen aangegaan. De eerste bewoners nemen hun intreden in Zijdebalen, zo ook Jeroen en Linda.

  “Willen we in de stad blijven wonen of vertrekken we naar een buitenwijk? Die vraag was snel beantwoord. De gezellige stad heeft ons hart gestolen.” Enthousiast vertelde het stel waarom het koos voor één van de herenhuizen aan de Vecht in Zijdebalen.

  Lees hun complete verhaal in de verkoopbrochure van fase IIb.

 • Start verkoop

  18 Februari is de verkoop van de laatste 51 appartementen in Zijdebalen succesvol van start gegaan.