Rondleiding over Zijdebalen

Afgelopen zondag werd er een presentatie en rondleiding gegeven over Zijdebalen voor zo’n 80 leden van de Utrechtse Stichting Gastheerschap & Cultuur: een grote groep enthousiaste mensen die wonen of werken in het Museumkwartier Utrecht en die iedere maand op zoek zijn naar een bijzondere verhaal over een Utrechts gebouw of gebied.

De leden werden meegenomen in de bijzondere gebiedsontwikkeling met bijna 500 woningen in vier bouwblokken. Annette Bakker – gemeentelijk archeoloog – gaf een interessante presentatie over de archeologische opgravingen in het plangebied de afgelopen jaren, Patrick van Buijtenen – projectarchitect namens Mulleners + Mulleners architecten – verzorgde een rondleiding langs en door de reeds opgeleverde bouwblokken en Rogier Middelburg – ontwikkelingsmanager namens Hurks en Van Wijnen – gaf een presentatie over de diversiteit en complexiteit van deze binnenstedelijke ontwikkelingsopgave.

Ook werd er een tipje van de sluier van de herontwikkelingsplannen voor de voormalige Lubro fabriek onthuld. Een mix van creatieve bedrijvigheid (co-working spaces) en restaurant voorzien van terras in de Zijdebalenstraat zal de fabriek tot een centrale plek in Zijdebalen maken. In de voormalige productiehal, gelegen aan de nieuwe gracht in de Zijdebalenstraat, komen zes ruime herenhuizen van 275 m2 woonoppervlak over drie woonlagen, voorzien van privé tuin en eigen parkeerplaatsen in de parkeergarage onder de woning. Met aandacht voor het industrieel verleden ontworpen, worden deze woningen voorzien van nieuwe stalen puien, waarbij de volledig te openen harmonica puien in de voorgevel op het zuidwesten, deze woningen een ongekende allure zullen geven. Deze woningen zullen wij begin 2019 in verkoop brengen. Meer informatie volgt in de loop van dit jaar vanzelfsprekend via de website.